Kinderalimentatie opnieuw berekenen?

Per 1 januari 2015 zijn er een aantal zaken met betrekking tot kinderalimentatie ingrijpend gewijzigd.  De fiscale en financiële gevolgen van die wijzigingen kunnen reden zijn om een herberekening te laten maken van de kinderalimentatie.

Voor de ouder die kinderalimentatie betaalt vervalt de aftrekpost “levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar”. Bruto blijft het te betalen bedrag gelijk, maar netto betaalt de alimentatie betalende ouder meer. Gevolg is dat de draagkracht van de alimentatie betaler afneemt.  Dit kan reden zijn om de te betalen kinderalimentatie te verlagen.

Voor de alimentatie ontvangende ouder vervallen sommige fiscale kindregelingen, zoals de alleenstaande-ouderkorting en de ouderschapsverlofkorting. Anderzijds kan ter compensatie hiervan sprake zijn van een verhoogd kindgebonden budget (kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst onder het kopje toeslagen). Hierdoor wordt mogelijk een deel van de financiële behoefte van de kinderen al ingevuld waardoor de te ontvangen kinderalimentatie verlaagd kan worden.

Benieuwd wat de wijzigingen voor jullie betekenen? Vul dan je gegevens in op het contactformulier of klik op de knop “kosteloos intake-gesprek”.